Održan koncert Ivana Batoša (klavir) – Varijacije smijeha i zaborava

Održan koncert Ivana Batoša (klavir) – Varijacije smijeha i zaborava

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, 14. svibnja 2019. godine, održan je koncert Varijacije smijeha i zaborava pijanista Ivana Batoša, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Ivan Batoš rođen je u Splitu 1979., iste godine kad je sagrađen poljudski stadion i kad je Milan Kundera objavio Knjigu smijeha i zaborava. Klavir je počeo svirati kod časne sestre Pavle Negovec pri dominikanskom samostanu u Splitu. Sestra Pavla ga je usmjerila prema višegodišnjem institucionalnom obrazovanju u klasama profesora Ivane Oreb, Đure Tikvice i Lovre Pogorelića kod kojeg je stekao titulu magistra umjetnosti 2009. godine. Još od studijskih dana rado je dijelio koncertni podij s kolegama u različitim komornim sastavima. Jednako kao i svojim profesorima, osobito je zahvalan flautistici Lidiji Ljubičić, saksofonistima Gordanu Tudoru i Goranu Jurkoviću (s kojima nastupa i u Triju GIG), te pijanistu Danijelu Detoniju koji su mu pomogli u oblikovanju umjetničke osobnosti. Fascinacija komornom glazbom odredila mu je i životni poziv umjetničkog suradnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te vanjskog suradnika akademija u Sarajevu i Splitu gdje od 2003. godine i dalje uči i radi na sebi prenoseći energiju studentima s kojima svakodnevno nastupa. 2015. godine izabran je u zvanje višeg umjetničkog suradnika, a u svibnju 2017. g. bio je gost predavač u klasi Arna Bornkampa na Konzervatoriju u Amsterdamu, Nizozemska kao stipendist programa ERASMUS+.

Osim skladbi Davida Langa, Leoša Janáčeka, Petra Bergama i Ludwiga van Beethovena, posjetitelji su mogli pogledati i videoprojekciju Domagoja Zovaka koja ih je vodila kroz koncert.

Naučili smo puno o skladateljima, skladbama i Milanu Kunderi te uživali u glazbi, a kako je bilo – pogledajte u galeriji!

P. S. Neka vas ne preplaši posljednja fotografija u galeriji – Ivan Batoš je živ i zdrav, a fotografija predstavlja jednu od mnogih sinoćnjih varijacija smijeha.