Tambure

Home / Tambure

Tambure

Pučko žičano trzalačko glazbalo koje u naše krajeve u XIV. i XV. st. donose Turci. Kao najpoznatije hrvatsko tradicionalno glazbalo, naročito je popularna u Slavoniji, ali je nalazimo i u drugim krajevima Hrvatske. Ton se proizvodi trzanjem žica trzalicom, a broj žica je različit. Kao folklorno glazbalo upotrebljava se solistički za pratnju pjevanja ili plesa, radi uveseljavanja društva ili razbijanja osjećaja osamljenosti (odatle nazivi samica ili dangubica).

U tamburaškom orkestru svira se na tamburama različitih veličina i oblika: bisernica (najmanja, zvonki, visoki zvuk), brač (srednje veličine, kao i bisernica obično izvodi glavnu melodiju) bugarija (srednje veličine, služi za akordnu pratnju), čelović čelo (upotpunjuju zvuk tamburaškog orkestra) i berde ( najveća tambura, dionica basa).

Duga tradicija požeških školskih tamburaških orkestara (Bisernica i Osvit) s kraja XIX. st., te Poljoprivrednik i Klas 30-tih godina XX. st. solidan su temelj današnjoj jakoj tamburaškoj aktivnosti Glazbene škole Požega, u kojoj umijeće sviranja tambure savladavaju srednjoškolci iz cijele Slavonije.

U Glazbenoj školi Požega tambure se mogu učiti u osnovnom, pripremnom i srednjem obrazovanju.

Detaljnjije o obrazovanju možete pročitati OVDJE.

Poslušajte brač uz pratnju klavira!

Poslušajte bisernicu uz pratnju klavira!

 

 

Poslušajte tamburaški orkestar!