Orkestri i zborovi

Home / Orkestri i zborovi

Orkestri

Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega osnovan je 2003. godine. Trenutno ima 19 članova, učenika srednje glazbene škole kojima je tambura temeljni predmet. Redovito nastupa na koncertima glazbene škole i kulturnim manifestacijama grada Požege. Od važnijih nastupa treba izdvojiti gostovanje na Festivalu Bunjevačkih pisama u Subotici 2010., nastup na Smotri tamburaških i mandolinskih orkestara u Varaždinu 2008. godine, zajedničke koncerte pjevačkog društva Vila Velebita iz Požege i tamburaškog orkestra u Zürichu 2009., u Somboru i Subotici 2010. te u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 2010. godine. Ne smiju se zaboraviti i susreti najboljih tamburaških orkestara održanih u Cerniku, Križevcima, Požegi, Našicama i Osijeku te veliki godišnji koncert tamburaškog orkestra na kraju svake školske godine. Iako mlad, ovaj orkestar ima mnogo uspješnih nastupa. Do sada je osvojio dvije druge nagrade na državnom natjecanju orkestara u Dubrovniku 2007. i 2009. godine, a 2011. godine je na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku osvojio zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića i srebrnu plaketu za praizvedbu skladbe Ritmico Slavonico Davora Bobića. Na potonjem je festivalu 2015. osvojio zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića. Veliki je broj članova godinama sudjelovao na koncertima Hrvatskog tamburaškog orkestra – Šokačka rapsodija koji je između ostaloga gostovao u Budimpešti i Beču. Zadnje dvije godine većina članova orkestra sudjeluje na Proljetnoj baranjskoj rapsodiji u Belom Manastiru organizirane od Hrvatskoga društva tamburaških pedagoga iz Osijeka pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog.

Orkestar je od osnutka vodio Saša Botički, a od 2013. do 2019. dirigent je Dominik Škrabal. Od školske godine 2019./2020. orkestar ponovno vodi Saša Botički.

Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega, dirigent Saša Botički, 2019. godina

 

Tamburaški orkestar, dirigent Dominik Škrabal, 2019. godina                                              Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega, 2011. godina

Mlađi tamburaški orkestar Glazbene škole Požega, uspostavljen školske godine 2012./2013., vrlo brzo svojim radom i postignućima na nastupima školskih priredbi, ali i izvan Škole, postiže sve zapaženije rezultate. Članovi su učenici osnovne glazbene škole i pripremnih razreda kojima je tambura temeljni predmet. Prvi voditelj orkestra bio je Dominik Škrabal, a danas ga vodi Valentin Petranović. U orkestru trenutno svira 34 učenika osnovne glazbene škole. Osim u Požegi nastupe su održali i u Kutjevu i u Pleternici.

Ansambl je osnovan 2007. godine. Isprva je nastupao u sastavu od 12 učenika, a od 2015. godine djeluje kao nonet. Sastav čine učenici srednje glazbene škole kojima je tambura temeljni predmet. Osim mnogobrojnih nastupa održanih u Požegi i okolici, nastupio je i na koncertima u Lipiku, Županji, na 13. tamburaškom memorijalu Hrvoja Majića u Vinkovcima, zatim u Belom Manastiru te Tavankutu i u Subotici.

Komorni je ansambl do sada osvojio brojne nagrade na državnim natjecanjima, a posebno se ponose prvom nagradom s osvojenih maksimalnih 100 bodova na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2013. godine. Voditelj komornog tamburaškog ansambla od 2007. do 2015. godine bio je Saša Botički, a od 2015. komorni sastav vodi Valentin Petranović. Godina 2018./2019. bila je izuzetno uspješna za ansambl jer je osvojio drugu nagradu na državnom natjecanju u Zagrebu te prvu nagradu i Grand prix (zlatni pehar) na Međunarodnom natjecanju u Subotici te tako ostao najuspješniji komorni ansambl Glazbene škole Požega.

Tamburaški ansambl GŠP, mentor Saša Botički, 2016. godine                                                       Tamburaški ansambl GŠP, mentor Valentin Petranović, 2019. godine

Harmonikaški orkestar Glazbene škole Požega djeluje od samih začetaka glazbenog pedagoškog rada. Dragutin Nemet prvi je započeo s radom orkestra, a nakon njega važnu ulogu u povijesti vođenja harmonikaškog orkestra u Požegi imali su Marija Džidić, Vladimir Munđar te Josip Krmpotić. Kroz zadnjih nekoliko desetaka godina orkestar se razvija, čemu su doprinijeli brojni koncerti, smotre i natjecanja na kojima se vrlo uspješno predstavljao. S dirigenticom Marijom Džidić 1976. nastupa u Puli na Europskoj smotri harmonikaških orkestara, a 1977. u Varaždinu na Muzičkoj smotri djece i omladine Hrvatske osvaja
treću nagradu.

Članovi orkestra su učenici kojima je harmonika temeljni predmet, od III. do VI. razreda osnovne glazbene škole i od I. do IV. razreda srednje glazbene škole.
U novije vrijeme na Međunarodnom natjecanju u Puli orkestar 2009. godine osvaja prvu nagradu (dirigent Saša Bastalec), a 2016.godine drugu nagradu (dirigentica Mateja Kovačević). Orkestar broji 20-ak članova, a čine ga učenici osnovne i srednje glazbene škole. Do sada su orkestar vodili Erika Gromilović, Saša Bastalec, Anamarija Nerad, Stjepan Posedi, Nikolina Furić i Bruno Mršić, a posljednjih nekoliko godina orkestar vodi Mateja Kovačević.

Harmonikaški orkestar Glazbene škole Požega i dirigentica Nikolina Furić, 2018. godine

 

Harmonikaški orkestar GŠP i dirigent Saša Bastalec, 2005. godine                                                               Harmonikaški ansambl, mentorica Anamarija Nerad 2011. godine

Puhački orkestar Glazbene škole Požega djeluje od 2003. godine. Zanimljivo je što  orkestar čine učenici svih instrumenata odjela za puhače i udaraljke, bez obzira na uzrast: od III. do VI. razreda osnovne glazbene škole, II. razreda pripremne i od I. do IV. razreda srednje glazbene škole. Prvi dirigent orkestra bio je Tomislav Ratković, a 2008.  preuzima ga Ivan Luladžić. Orkestar sudjeluje na brojnim koncertima koji se održavaju u Glazbenoj školi u Požegi i surađuje s orkestrima glazbenih škola u Bjelovaru, Zagrebu i Varaždinu. Članovi orkestra nagrađivani su solisti na državnim i međunarodnim natjecanjima za puhače. Imao je  zapažen nastup na Humanitarnom koncertu za Ligu protiv raka 2019. godine kada je nastupio zajedno s poznatim hrvatskim tenorom Ivom Gamulinom.

Brass quintet Glazbene škole Požega djeluje od 2001. godine. Tomislav Špoljar prvi je  njegov voditelj. Dolaskom profesora trube Tomislava Ratkovića (2003.) kvintet i dalje uspješno nastavlja s radom. Kristina Banovac kvintet vodi od 2012. do 2017. godine, a nakon toga Ivan Luladžić.

Brass quintet je aktivan u kulturnom životu Požege, a zbog posebno svečanog zvuka koji zajedno tvore, često se može čuti na svečanim otvorenjima ili dodjelama nagrada. Uz to aktivno sudjeluje na školskim koncertima. S godinama se kakvoća sviranja unaprijedila, a rezultat toga su državna natjecanja komornih sastava u Opatiji gdje su od 2013. do 2016. godine osvojili dvije prve i dvije druge nagrade. Iako Brass quintet često gostuje u drugim glazbenim školama (Slavonski Brod, Valpovo, Slatina…), posebno se ističu samostalni koncerti održani 2014. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega i u crkvi Sv. Terezije Avilske u Novoj Gradiški 2016. godine.

  Brass quintet GŠP i mentorica  Kristina Banovac, 2014. godine                                                   Brass quintet GŠP i mentor Tomislav Ratković, 2005. godine

Gudački orkestar Glazbene škole Požega osnovan je 2023. godine. Trenutno ima 12 članova, učenika osnovne glazbene škole kojima su violina i violončelo temeljni predmeti. Voditeljica je Ema Nikolić, mag. mus. violončela.

Zborovi

Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka srednje glazbene škole u Požegi, a članovi su mu učenici srednje glazbene škole. Prvi voditelj zbora bio je Alen Kopunović Legetin, a od 2004. godine vodi ga Branka Horvat. Zbor sudjeluje na svim županijskim susretima školskih zborova i redovito se plasira na regionalna i državna natjecanja.

Na Glazbenim svečanostima u Varaždinu zbor je osvojio 2005. drugu nagradu, 2009. i 2010. g. srebrnu medalju, a 2011. godine zlatnu medalju.

Na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe 2006. osvojio je treću nagradu, 2008., 2010., 2016. i 2018. godine drugu nagradu. 2020. godine zbor osvaja prvu nagradu na regionalnom natjecanju i plasira se na državno natjecanje koje na žalost zbog pandemije izazvane koronom nije održano.

Na Svjetskim zborskim igrama 2008. –World Choir Games Graz osvaja zlatnu plaketu i srebrnu medalju u kategoriji mješovitih zborova do 24 godine starosti i srebrnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe.

Godine 2007. i 2009. na Cro Patriji u Splitu  nagrađen je Srebrnom katedralom za izvedbu nove skladbe. Na Cro Patriji 2010. godine, uz dodijeljenu Srebrnu katedralu za izvedbu nove skladbe, dobitnik  je i nagrade Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu skladbe Prazna crkva Tomisava Uhlika.

Godine 2013. na IV. međunarodnom natjecanju mješovitih zborova – Tuhelj  zbor osvaja zlatna odličja u klasičnoj i folklornoj kategoriji i glavnu nagradu Grand Prix Zlatna Lipa Tuhlja. Zbor je nastupao i surađivao s Djevojačkim zborom Cantus ante omnia na koncertima Pasionske baštine u Zagrebu i Požegi, s Tamburaškom filharmonijom Glazbene škole Požega na snimanju HRT-ove emisije Tiha noć u Vukovaru i Slavonija u Lisinskom, s Tamburaškim orkestrom HRT-a na koncertima u Požegi i Zagrebu, ciklus U ozračju tambure.

Godine 2014. i 2016. na natjecanju zborova u folklornoj glazbi Adria Cantat u Šibeniku osvaja dvije zlatne nagrade u kategoriji nacionalnog i stranog folklora, a 2018. srebrnu nagradu. Osvaja također zlatne diplome u kategoriji duhovne i popularne glazbe na Aurora Cantat u Karlovcu 2015. i 2017. godine. Zboru i dirigentici hrvatski skladatelj Davor Bobić posvetio je svoju skladbu Moja diridika.

  Svjetske zborske igre Graz 2008. godine                                                                      Mješoviti zbor 8. lipnja 2013. Grand prix, Zlatna lipa Tuhlja

Veliki dječji zbor Glazbene škole Požega postoji od osnutka Osnovne muzičke škole u Požegi. Zbor su vodili Vladimir Munđar, Bojana Nedela, Rajka Martinčić i Branka Horvat. Od 1994. godine  do 2015. godine zbor je vodila Vesna Flajsig Mirković. Iste godine zbor je podijeljen po uzrastu te ga čine učenici V. i VI. razreda osnovne glazbene škole. Redoviti je sudionik županijskih smotri, raznih koncerata te manifestacija u Požegi. Godine 1998. na 36. hrvatskom natjecanju učenika i studenata osvaja drugu nagradu. Od 2015. godine zbor vodi Stjepan Posedi. Uz redovne nastupe na koncertima Glazbene škole Požega, natjecao se na međunarodnom zborskom natjecanju Vallis Aurea Cantat gdje 2017. godine osvaja srebrnu, a 2018. godine zlatnu nagradu.

   Veliki dječji zbor GŠP i dirigentica Vesna Flajsig Mirković, 2005. godine

 

   Veliki dječji zbor GŠP i dirigentica Vesna Flajsig Mirković, 2014. godine

Dječji zbor srednjeg uzrasta Glazbene škole Požega nastaje podjelom Velikog dječjeg zbora prema uzrastu 2015. godine, a čine ga učenici III. i IV. razreda osnovne glazbene škole. Redoviti je sudionik županijskih smotri zborova kao i mnogih važnih manifestacija u  Požegi i izvan nje. Na natjecanju Vallis Aurea Cantat 2015. i 2017. godine osvaja drugu nagradu. U zboru vlada odlično ozračje. Glavni je moto razvijanje lijepog pjevanja, ljubavi prema glazbi i zajedništva u skupnom muziciranju. Zbor vodi Vesna Flajsig Mirković.

Dječji zbor Tintilinići Glazbene škole Požega okuplja djecu I. i II. razreda osnovne glazbene škole. Zbor su vodile Rajka Martinčić, Anastazija Vranić, Koraljka Josipa Neferović i Valentina Krajačić Mikić. Od 2014. voditeljica je Ana Ticl, profesorica solo-pjevanja. Primarna je djelatnost zbora  razvijanje senzibiliteta za različite glazbene stilove.

Zbor nastupa na svim važnijim nastupima u Glazbenoj školi Požega i uvijek oduševljava publiku svojim osmijehom, stavom i spremnošću za pokazati kako glazba zvuči kada imaš srce Tintilinića. Godine 2015. sudjeluju na natjecanju Vallis Aurea Cantat gdje osvajaju srebrnu plaketu.

 

   Dječji zbor Tintilinići i dirigentica Anastazija Vranić, 2005. godine

 

   Dječji zbor Tintilinići i dirigentica Rajka Martinčić, 1999. godine

Predškolski zbor Glazbene škole Požega čine polaznici predškolskog glazbenog odgoja, a prve nastupe bilježi od 2011. godine pod vodstvom Monike Sakač Botički. Zamijenila ju je Marija Tonković 2017 godine. Polaznici predškolskog glazbenog odgoja redovito nastupaju na Božićnom koncertu, na koncertu povodom Dana Glazbene škole Požega i na jednom od koncerata tijekom Mjeseca glazbe gdje se predstavljaju prigodnim programom sastavljenim uglavnom od dječjih pjesama.