Orkestri i zborovi

Naslovnica / Orkestri i zborovi

Orkestri

Veliki tamburaški orkestar Glazbene škole Požega osnovan je 2003. godine. Trenutno broji 20 članova i redovito nastupa na koncertima glazbene škole i kulturnim manifestacijama grada Požege. Od važnijih nastupa treba izdvojiti gostovanje na Festivalu Bunjevačkih pisama u Subotici 2010., nastup na smotri tamburaških i mandolinskih orkestara u Varaždinu 2008. godine, zajedničke koncerte pjevačkog društva „Vila Velebita“ iz Požege i tamburaškog orkestra u Zurichu 2009., u Somboru i Subotici 2010., te u dvorani Vatroslava Lisinskog 2010. godine. Zatim su tu susreti najboljih tamburaških orkestara održanih u Cerniku, Križevcima, Požegi, Našicama i Osijeku te veliki godišnji koncert tamburaškog orkestra na kraju svake školske godine. Iako mlad, ovaj orkestar ima puno uspješnih nastupa. Do sada je osvojio dvije druge nagrade na državnom natjecanju orkestara u Dubrovniku 2007. i 2009. godine, a 2011. godine je na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku osvojio zlatnu plaketu tambura Paje Kolarića i srebrnu plaketu za praizvedbu skladbe Ritmico Slavonico Davora Bobića, dok je na istom festivalu 2015. osvojio zlatnu plaketu tambura Paje Kolarića. U razdoblju od 2014. do 2017. godine orkestar gostuje na raznim manifestacijama u Slatini, Slavonskom Brodu, Županji, Osijeku, dva puta u Subotici, te dva puta u Zagrebu u muzeju Mimara.

Velik broj članova je godinama sudjelovao na koncertima Hrvatskog tamburaškog orkestra – Šokačka rapsodija, koji je između ostaloga gostovao u Budimpešti i Beču. Također je bitno spomenuti sudjelovanje velikog broja učenika na božićnim koncertima Tiha noć u Vukovaru u sklopu Tamburaške filharmonije koju je oformio tadašnji ravnatelj Glazbene škole gospodin Veljko Valentin Škorvaga. Zadnje dvije godine velik broj članova orkestra sudjeluje na Proljetnoj baranjskoj rapsodiji u Belom Manastiru koju organizira Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga iz Osijeka, a pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog.

Kako je Požega mjesto odličnih tamburaša, ovaj orkestar će svakako pridonijeti još većoj popularizaciji i napretku muziciranja na tamburama. Orkestar je od osnutka vodio prof. Saša Botički, a školske godine 2013/14. vodstvo je preuzeo prof. Dominik Škrabal.

    

Mlađi tamburaški orkestar, iako je oformljen šk. god. 2012./13., svojim radom i postignućima na nastupima u sklopu školskih priredbi i ovaj orkestar ima svijetlu budućnost. Prvi voditelj je bio Dominik Škrabal, a danas je to Valentin Petranović koji ga vodi već 5 godina. Orkestar broji 30-ak članova, učenika osnovne glazbene škole. Nastupi su bili uglavnom u Požegi, Kutjevu, Pleternici.

 

    

Komorni tamburaški ansambl osnovan je 2007. godine, a sastavljen je od 12 najboljih učenika srednje glazbene škole kojima je tambura glavni predmet u glazbenoj školi.

Osim mnogobrojnih nastupa održanih u Požegi i okolici, komorni ansambl je nastupio i na koncertima u Lipiku, Županji, na 13. tamburaškom memorijalu Hrvoja Majića u Vinkovcima,  zatim u Belom Manastiru, Tavankutu i u Subotici.

Komorni ansambl je do sada osvojio 3 prve nagrade, 2 druge nagrade i 1 treću nagradu na državnim natjecanjima komornih sastava u Opatiji u organizaciji HDGPP –a, a posebno se ponose prvom nagradom sa osvojenim maksimalnim brojem od 100 bodova na zadnjem državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2013. godine. Voditelj komornog tamburaškog ansambla je Saša Botički. Sastav danas ima 9 članova.

Nagrade:

1) 2015. g. osvojen GRADN PRIX i 1. nagrada na međunarodnom natjecanju u Subotici
2) 2016. g. osvojena 1. nagrada na međunarodnom natjecanju
3) 2017. g. osvojena 1. nagrada na međunarodnom natjecanju
4) 2018. g. osvojena 1. nagrada na međunarodnom natjecanju
5) 2016. g. osvojena 2. nagrada na regionalnom natjecanju (kvarteti)
6) 2015. g. osvojena 3. nagrada na državnom natjecanju (sastavi 6-9 članova)
7) 2016. g. osvojena 1. nagrada na državnom natjecanju (sastavi 6-9 članova)

Nastupi na smotrama tamburaša, nastupi u Opatiji, Zagrebu, Bjelovaru, na brojnim  manifestacijama  u Požegi i Požeškoj županiji, na humanitarnim koncertima, na Lijepom našom.

Harmonikaški orkestar Glazbene škole Požega djeluje još od samih začetaka glazbenog pedagoškog rada. Dragutin Nemet (1912.-1994.) prvi je koji je započeo s radom orkestra, a nakon njega važnu ulogu u povijesti vođenja harmonikaškog orkestra u Požegi imali su: Marija Džidić, Vladimir Munđar, Josip Krmpotić. U zadnjih nekoliko desetaka godina razvoju samog orkestra su pridonijeli brojni koncerti, smotre te natjecanja na kojima se požeški harmonikaški orkestar predstavljao vrlo uspješno, poput Međunarodnog natjecanja u Puli gdje je orkestar 2009.godine osvojio 1.nagradu (dirigent Saša Bastalec), te 2016.godine 2.nagradu (dirigentica Mateja Pranjić). Orkestar broji 20-ak članova a čine ga učenici osnovne i srednje glazbene škole. U posljednjih nekoliko godina orkestar uspješno vode: Erika Gromilović, Saša Bastalec, Anamarija Nerad, Stjepan Posedi, Mateja Pranjić, te Nikolina Furić koja ga vodi od 2018. godine.

    

Puhački orkestar Glazbene škole djeluje od 2003. prvo pod vodstvom  prof. Tomislava Ratkovića, a 2008. orkestar preuzima prof. Ivan Luladžić. Orkestar sudjeluje na brojnim koncertima koji se održavaju u Glazbenoj školi u Požegi i surađuje s  orkestrima glazbenih škola u Bjelovaru, Zagrebu i Varaždinu. Naš puhački orkestar je specifičan jer ga čine svi učenici puhačkog odjela škole, bez obzira na uzrast, a mnogi od njih nagrađivani su na državnim i međunarodnim natjecanjima za puhače.

 

    

Dolaskom profesora Tomislava Špoljara (2001. godine) oformio se prvi brass quintet Glazbene škole Požega. Članovi su tada bili: Tin Englman (tuba), Karlo Ćavar i Nikola Vido (trube), Ivan Martinčić (trombon) i Kristina Banovac (rog). Kvintet je često bio viđen na danima glazbene škole, te se vrlo dobro uklapao u razna društvena i kulturna događanja našeg grada Požege.

Dolaskom profesora trube Tomislava Ratkovića (2003.) brass quintet i dalje uspješno nastavlja s radom. Neki članovi su nastavili sa daljnjim školovanjem u glazbenoj školi, a neki su se članovi promijenili pa je tako na tubu došla Mia Ćaćić, na trombon Barbara Ćavar te Mislav Mikšik, Antonio Šarić i Marija nemet (trube).

Profesorica Kristina Banovac preuzela je rad s quintetom 2012. godine. Trenutno su članovi sljedeći: Zvonimir Oršulić i Domagoj Krpan (trube), Klara Ćavar je zamijenila Daria Kšeneka (rog) te Ivan Budoš (tuba) i Domagoj Lokner koji je zamijenio Vanju Majin (trombon). Brass quintet je i dalje aktivan u kulturnom životu Požege te se, zbog posebno svečanog zvuka kojeg zajedno tvore, često mogu čuti na svečanim otvorenjima ili dodjelama nagrada. Uz to, aktivno sudjeluju na koncertima Glazbene škole. Godinama se kvaliteta sviranja unaprijedila, a rezultat toga su dva Državna natjecanja komornih sastava u Opatiji gdje su 2013. godine osvojili 2. nagradu, a 2014. godine 1. nagradu. Iako Brass quintet često gostuje u drugim glazbenim školama (Slavonski Brod, Valpovo, Slatina…) posebno se ističe jedan cjelovečernji koncert održan  3. lipnja 2014. koji je održan u Koncertnoj dvorani nove Glazbene škole.

 

        

Zborovi

Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka Srednje glazbene škole u Požegi 1999. g. i nezaobilazni je sudionik kulturnih događanja grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Od 2005. do danas, zbor redovno osvaja visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima: Glazbenim svečanostima u Varaždinu, Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, Cro Patriji u SplituAdria Cantat u Šibeniku Aurora Cantat u Karlovcu. Dobitnik je zlatne plakete i srebrne medalje na WCG u Grazu 2008. i Grand prixa – Zlatna lipa Tuhlja 2013.

Zbor je nastupao i surađivao s Djevojačkim zborom Cantus ante omnia na koncertima Pasionske baštine u Zagrebu i Požegi, s Tamburaškom filharmonijom Glazbene škole Požega na snimanju HRT-ove emisije Tiha noć u Vukovaru i Slavonija u Lisinskom, s Tamburaškim orkestrom HRT-a na koncertima u Požegi i Zagrebu ciklusu U ozračju tambure.

Od 2004. zbor vodi Branka Horvat, prof. mentor u Glazbenoj školi Požega.

      

 

Veliki dječji zbor postoji od osnutka Glazbene škole Požega. Od 1994. godine pa do 2015. godine veliki dječji zbor vodila je prof. Vesna Flajsig Mirković. Zbor je redoviti sudionik županijskih smotri, raznih koncerata te manifestacija u Požegi.  Godine 1998. na 36. hrvatskom natjecanju učenika i studenata osvaja II. nagradu.

Od 2015. godine zbor vodi mag. mus. Stjepan Posedi. Zbor pohađa 40 učenika. Redovito nastupa na koncertima Glazbene škole Požega. Također, natjecao se na međunarodnom zborskom natjecanju Vallis  Aurea Cantat gdje 2017. godine osvaja srebrnu nagradu, a 2018. godine zlatnu nagradu.

 

        

Dječji zbor srednjeg uzrasta pod  djeluje od 1994. godine. Redoviti je sudionik županijskih smotri zborova kao i mnogih važnih manifestacija u gradu Požegi i izvan nje. Zbor je 14 godina za redom samostalno održavao tradicionalni Božićni koncert u crkvi Sv. Duha u Požegi, kojeg se sjećaju mnoge generacije učenika i pjevača. Zbor je 1998. godine na 36. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u Rijeci osvojio II. nagradu, a 2014. godine na natjecanju Vallis Aurea Cantat osvaja dvije prve nagrade. Na istom natjecanju, 2015. i 2017. godine, osvaja drugu nagradu. U zboru vlada odlična atmosfera. Glavni je moto razvijanje lijepog pjevanja i ljubavi prema glazbi te zajedništva kroz skupno muziciranje. Zbor danas broji 60 pjevača. Zbor djeluje pod vodstvom prof. Vesne Flajsig Mirković.

    

Dječji zbor „Tintilinići“ okuplja djecu prvog i drugog razreda osnovne glazbene škole. Zbor je 2014. preuzela Ana Ticl, profesorica solo pjevanja. Klavirska pratnja je profesor Ivan Polić. Primarna djelatnost ovog zbora je razviti senzibilitet i ljubav za različite glazbene stilove. Kroz godinu Tintilinići uče osnove vokalne tehnike koja će im u kasnijem glazbenom rastu i razvoju pomoći da lakše razviju svoj vokalni aparat. Još jedan bitan segment koji se njeguje na nastavi je  zajedništvo i prijateljstvo. To je uz dobru glazbu najveće blago koje se svake godine razvija na nastavi zbora.

Tintilinići nastupaju na svim važnijim nastupima u Glazbenoj školi Požega i uvijek uveseljavaju i oduševljavaju publiku svojim osmijehom, stavom i spremnošću da pokažu kako glazba zvuči kada imaš srce Tintilinića. S prijašnjim voditeljima išli su na razna gostovanja, a 2015. sudjeluju na natjecanju Vallis Aurea Cantat gdje osvajaju srebrnu plaketu.

    

Predškolski zbor osnovan je 2011. godine pod vodstvom profesorice Monike Sakač Botički a broji 50 do 60 djece. 2017. godine nastavu preuzima prof. Marija Tonc. Predškolski glazbeni odgoj pohađaju učenici prvog i drugog razreda osnovne općeobrazovne škole te priprema učenike za upis u prvi razred Glazbene škole.  Polaznici predškolskog glazbenog odgoja redovno nastupaju na Božićnom koncertu, na koncertu povodom Dana Glazbene škole Požega i na jednom od koncerata tijekom Mjeseca glazbe gdje se predstavljaju prigodnim programom koji se sastoji uglavnom od dječjih pjesama.