Međunarodna ljetna škola klavira

Home / Međunarodna ljetna škola klavira

Međunarodna ljetna škola klavra

Požega 2023.

Međunarodnu ljetnu školu klavira Požega organiziramo treći put u nizu, a ove godine održat će se od 21. do 25. kolovoza 2023. godine i smatramo je idealnom uvertirom u novu školsku godinu. Prijave se vrše putem online prijavnice do 1. srpnja 2023. godine. Nakon izvršene prijave kandidati će putem maila dobiti uputu o načinu uplate kotizacije te će se nakon provedene uplate prijava smatrati važećom. Cijena ljetne škole iznosi 210,00 €.

Nastava će se održavati svaki dan, a svaki polaznik ima pravo na pet individualnih sati prema dogovorenom rasporedu. Broj kandidata ograničen je na maksimalno deset polaznika kod svakog profesora, a u slučaju manjeg odaziva kandidata Ljetna škola biti će organizirana kroz manji broja dana. U slučaju da su popunjena sva mjesta, svi prijavljeni koji ne ulaze u kvotu o tome će putem maila biti obaviješteni.

Zadnji dan Ljetne škole održat će se završni koncert polaznika. Svim polaznicima bit će omogućeno vježbanje u školi u trajanju od najmanje dva sata dnevno u jednoj od osam učionice klavirskog odjela škole. Po završetku Ljetne škole svim sudionicima bit će uručene diplome.

Nakon uspješne protekle dvije godine, kada smo htjeli da Ljetna škola bude na korist učenicima naše škole i šire okolice, želja nam je od ove godine dati mogućnost sudjelovanja i drugim mladim budućim pijanistima, nastavnicima, profesorima i onima koji to već jesu.

Cilj ovog projekta je potaknuti mlade glazbenike na rad i vježbanje kroz međusobna druženja i suradnju.

Ove godine, kao i protekle dvije, predavači će biti red. prof. art. Đuro Tikvica s Muzičke akademije u Zagrebu i prof. Jelica Kuzmin, cijenjena profesorica iz Glazbene škole Pavla Markovca. Seminar se održava paralelno u Koncertnoj i Plavoj dvorani naše škole koje su ugodno klimatizirane za vrijeme ljetne vrućine i mogu primiti sve zainteresirane posjetitelje željne dobre klavirske glazbe.

Požega je poznata kao grad kulture i bogatih gastronomskih sadržaja koji mogu dodatno upotpuniti doživljaj polaznicima u slobodno vrijeme kroz šetnje i obilazak. Osim toga, nedaleko od centra grada su i novouređeni požeški bazeni koji nude osvježenje i razonodu. Za sve željne prekrasnog pogleda na grad i večernje šetnje kroz zelenilo i vinograde u ljetnim vrućinama preporučujemo šetnju po Požeškoj gori nadomak centra grada.

Službeni mail Međunarodne ljetne škole klavira je ljetnaskolaklavira.gsp@gmail.com.

Veselimo se druženju i novim susretima!

 

Jelica Kuzmin, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završila je u gl. školi Pavla Markovca u Zagrebu,  u klasi profesorice Vilme Klajner, (paralelno završivši i III. gimnaziju), a diplomirala je 1978. godine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana. Od tada započinje svoju pedagošku aktivnost na glazbenoj školi Pavla Markovca, gdje je od 1997. godine do 2020. godine i pročelnik odjela za klavir, čembalo i orgulje.

Od ukupno tridesetosmero maturanata,  njih 21 nastavilo je muzičku naobrazbu na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji  i  uglednim glazbenim akademijama izvan domovine, npr., Kunstuniversität, Graz, Universität Mozarteum, Salzburg, Hochschule für Musik, Karlsruhe, Mannes School of Music i The City University of New York u New Yorku, Indiana University School of Music, Bloomington, University of Miami,  Florida, USA. Tijekom 42 godine rada njeni učenici su brojni dobitnici državnih i međunarodnih nagrada.

Jelica Kuzmin dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih  pedagoga za visoka pedagoška postignuća. Redovito sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na državnim i međunarodnim natjecanjima, te drži seminare učenicima i kolegama glazbenih škola diljem Hrvatske. Kao aktivna članica EPTA-e Hrvatske, sudjelovala je sa svojim učenicima na kongresima u Norveškoj, Mađarskoj i Sloveniji. Sustavnim radom ukazivala je na važnost komornog muziciranja u najmlađoj dobi učenika, ustanovila Smotru klavirske komorne glazbe na odjelu, te u zajedničkom radu s kolegama postigla veliki uspjeh i brojne nagrade  podučavajući klavir četveroručno, šesteroručno i osmeroručno.

Jelica Kuzmin osmislila je i pokrenula međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi, klavir/violina, Zagreb.

Od 2004. izabrana je od Agencije za obrazovanje za voditelja stručnih vijeća nastavnika klavira.

2006. godine unaprijeđena je u zvanje profesor mentor, a 2008., profesor savjetnik.

Jelica Kuzmin osnovala je 1994. godine uz pomoć nekolicine roditelja, čija se djeca bave glazbom, udrugu „Leopold Mozart“, koja već niz godina vodi brigu o Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru, ZOKOR.

Godine 2021., nagrađena je „Nagradom za životno djelo“, Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga.

 

Đuro Tikvica rođen je u Dubrovniku 1963. godine, a školovao se u Zagrebu i Moskvi. U Moskvi je pohađao Muzičko učilište pri Konzervatoriju Čajkovski u klasi uglednoga profesora Borisa Romanova, a zatim je studirao na Konzervatoriju u klasi znamenite pijanistice profesorice Tatjane Nikolajeve. U tom razdoblju započeo je suradnju s hrvatskim institucijama Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Dubrovačkim ljetnim igrama, a redovito je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu i diljem onodobne države. U to je vrijeme redovito i zapaženo nastupao i u Moskvi kao solist i kao komorni glazbenik (Velika, Mala dvorana i Dvorana Rahmanjinova Moskovskog konzervatorija, Muzej Čajkovskoga u Klinu i nizu drugih koncertnih prostora). Tada je nastao i njegov prvi diskografski zapis za tvrtku Melodija za koju je snimio Bachov Koncert za dva klavira i orkestar kao jedan od solista. Studij na Konzervatoriju završio je diplomskim koncertima (komornim, korepetitorskim i solističkim) 1987. godine te je diplomirao s odličnim uspjehom kao jedan od najboljih studenata 118. generacije moskovskog Konzervatorija.

Nakon povratka u domovinu snimio je ploču s violončelisticom Asjom Valčić te je nastavio širiti suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, gdje je surađivao s Igorom Gjadrovom, Fimčom Muratovskim, Antonom Nanutom, Ivom Lipanovićem, Ivom Dražinićem i drugim dirigentima. Nastavio je i suradnju s Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je 1995. godine nagrađen nagradom Orlando za najbolju domaću koncertnu izvedbu. Pedagoški djeluje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine, a danas je u zvanju redovitog profesora. U njegovoj klasi diplomirao je niz mladih hrvatskih i inozemnih pijanista, koji danas uspješno djeluju, kako koncertantno tako i pedagoški, u domovini i u inozemstvu, a neki od njih su dobitnici vrijednih nagrada na uglednim međunarodnim natjecanjima. Sudjeluje u radu ocjenjivačkih sudova na natjecanjima mladih pijanista kako nacionalnih tako i međunarodnih (HDGPP, EPTA Osijek, Artiada Moskva, Natjecanje Rahmanjinova u Velikom Novgorodu, Natjecanje Tatjane Nikolajeve u Brjansku; Natjecanje Louis Spohr u Kasselu).

Održava mnoge seminare za učenike i profesore glazbenih škola i akademija kao i u okviru Natjecanja Artiada u Moskvi i Natjecanja Rahmanjinova u Velikom Novgorodu. Godine 2014. vodio je klasu u okviru Russian Piano Academy u gradu Kurashiki u Japanu. Od 2007. redovito vodi Ljetnu glazbenu školu u Pučišćima na Braču. Odlikovan je odličjem Gloria Artis, koje dodjeljuje Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za zasluge u kulturi. Izdao je više nosača zvuka s djelima Čajkovskoga, Rahmanjinova, Papandopula, Schumanna, Griega i Sibeliusa.