Učenik klavirskog odjela Gabriel Mažuran sudjelovao na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai

Učenik klavirskog odjela Gabriel Mažuran sudjelovao na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai

Međunarodno natjecanje Jurica Murai  održalo se od 9. do 15. svibnja 2022. u Varaždinu u organizaciji Glazbene škole u Varaždinu. Ovo renomirano natjecanje posvećeno je Jurici Muraju, jednom od najstaknutijih pijanista. Natjecanje je međunarodnog karaktera te je u 6 kategorija nastupilo oko 120 kandidata iz 21 zemlje (Nizozemska, Portugal, Ukrajina, Gruzija, Tajvan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Rusija i dr.). Natjecatelji su polaznici različitih glazbenih ustanova, od Kraljevske akademije iz Londona do Državnog konzervatorija iz Novosibirska. Članovi žirija bili su: Đorđe Stanetti (Hrvatska), Xin Wang (Kina), Kalman Drafi (Mađarska), Giuliano Adorno (Italija) te Nataša Veljković (Srbija).

Gabriel Mažuran, učenik 3. srednje, u pratnji mentorice Emilije Navratil natjecao se u E kategoriji te ostvario sjajan rezultat, 2. nagradu. Kategorija je bila brojna, čak 19 kandidata, i po mišljenju članova žirija jedna od najjačih na natjecanju čime ova nagrada dobiva još više na težini. Također su članovi žirija istaknuli muzikalni nastup Gabrielov, kao i snažnu individualnost u interpretaciji skladbi.

Ovakva međunarodna natjecanja su nam “vjetar u leđa” na putu profesionalnog rasta, a druženje s prijateljima pijanistima i razmjena iskustva obogatila su naš kratak boravak u Varaždinu.

Tekst napisala: Emilija Navratil, mag. mus.