Učenici i profesori Glazbene škole Požega posjetili Umjetnički paviljon i HNK u Zagrebu

Učenici i profesori Glazbene škole Požega posjetili Umjetnički paviljon i HNK u Zagrebu

Učenici i profesori Glazbene škole Požega posjetili su izložbu “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja” u Umjetničkom paviljonu, nakon čega su pogledali vrhunsku operu Turandot velikog talijanskog skladatelja Puccinija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstarija je likovna institucija u jugoistočnoj Europi, koja već 120 godina kontinuirano priređuje izložbe! Galerija je osnovana 1898. godine tako da ove, 2018. godine, slavi svojih 120 godina postojanja i djelovanja. Inicijator osnutka Umjetničkog paviljona bio je slavni hrvatski slikar Vlaho Bukovac. Upravo zbog toga Umjetnički paviljon ovu obljetnicu slavi velikom izložbom, posvećenom Vlahi Bukovcu i Alexanderu Cabanelu, važnome francuskom slikaru kod kojega je Bukovac u Parizu, na École des Beaux-Arts, studirao slikarstvo. Ovoga puta Umjetnički paviljon nudi Vlahu Bukovca i njegova djela u, do sada, još nepredstavljenom kontekstu. U nastavku pogledajte kako je izgledalo otvorenje izložbe.

Otvorenje izložbe Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel - povijesni susret učenika i učitelja, Umjetnički paviljon u Zagrebu

Preponosni! Posao je bio ogroman, radili smo na projektu pune dvije godine...ukupno 140 slika...posudili smo umjetnine iz 30 institucija i 24 privatne zbirke - Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Francuska, Ruska Federacija! Hvala kolegama s HRT-a, kao i svim ostalim medijima koji su popratili otvorenje i pripremu izložbe!

Posted by Umjetnički paviljon u Zagrebu on Wednesday, October 3, 2018

Iduća postaja bilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – i to opera Turandot, koja je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija. Shrvan teškom bolešću i smrću 1924., Puccini ju nije uspio dovršiti. Operu je dovršio skladatelj Franco Alfano dvije godine kasnije. U nastojanju da se odmakne od verizma, Puccini je posegnuo za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot, koju je prije toga obradio talijanski pisac Carlo Gozzi, dok se ishodišna priča temelji na starome perzijskom epu iz 12. stoljeća.

TURANDOT

[PREMIJERA]Giacomo Puccini - TURANDOT ???

Posted by Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb on Friday, May 18, 2018

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na svojoj je Facebook stranici objavilo je snimku kako su izgledale pripreme za premijeru posljednje Puccinijeve opere – Turandot. Pogledajte dio atmosfere i zvuka sa zborskih proba pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića.

TURANDOT

[TURANDOT]Opera HNK u Zagrebu, pod režijskom palicom dvojca Ricci / Forte, priprema premijeru posljednje Puccinijeve opere - Turandot. Donosimo vam dio atmosfere i zvuka sa zborskih proba pod vodstvom dirigenta Luke Vukšića. ?

Posted by Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in Zagreb on Monday, April 23, 2018