Pravila i prijedlozi vezani uz prehranu za vrijeme pandemije koronavirusa

Pravila i prijedlozi vezani uz prehranu za vrijeme pandemije koronavirusa

Prema naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donosimo vam pravila i prijedloge vezane uz prehranu za vrijeme pandemije koronavirusa.

 

HRANA DONESENA OD KUĆE

Hranu pripremljenu u obiteljskom domu u higijenskim uvjetima svako dijete može donijeti u školi i konzumirati u školi, kao što se uobičajeno hrana donosila u školu prije pandemije.

Higijenski uvjeti podrazumijevaju pranje ruku prije pripreme obroka, pranje namirnica tekućom vodom ako se namirnice ne mogu termički obraditi (voće ili povrće) te termička obrada namirnica.

Hranu treba uredno zapakirati da se izbjegne onečišćenje u školskoj torbi.

Prije konzumacije hrane, dijete treba oprati ruke vodom i sapunom.

Djecu je potrebno poticati da ne dijele hranu i pića s drugim osobama.

 

PRIPREMI, SPREMI, DONESI!

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane.

 

TANJUR PRAVILNE PREHRANE

Cjeloviti obrok = složeni ugljikohidrati + bjelančevine + voće i povrće + voda

  1. Složeni ugljikohidrati: integralni kruh, pecivo i tjestenina, heljda, smeđa riža, proso, zobene pahuljice, palenta, kus kus.
  2. Bjelančevine: namirnice životinjskog porijekla (meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke)
  3. Voće i povrće. Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu.
  4. Ne zaboravite vodu! Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije.

 

IDEJE ZA UKUSNE I JEDNOSTAVNE CJELOVITE OBROKE

Sendviči

Kako bi sendvič bio hranjiv i ukusan obrok, bitno je pripaziti na sastojke. Umjesto bijelih varijanti kruha, birajte one tamnije i uvijek dodajte povrće. Uz sendvič spakirajte voće, orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe) i vodu.

Hladne salate s tjesteninom

Osim integralne pšenične tjestenine isprobajte i druge varijante – tjesteninu od pira, riže, leće ili slanutka. Dodajte sir, pršut, piletinu, ribu, mahunarke ili gljive kao izvor bjelančevina te razno povrće.

 Cjeloviti obroci sa žitaricama

Kao baza koriste se riža, heljda, proso, ječam, kvinoja, amarant te proizvodi od žitarica kao što su kus kus i bulgur.

 

10 PRAVILA ZA PRAVILNU PREHRANU ŠKOLARACA:

  1. Započni dan doručkom!
  2. Pokreni se!
  3. Jedi raznoliko i raznobojno!
  4. Jedi umjereno – jedi više preporučenih namirnica!
  5. Jedi dovoljno žitarica, voća i povrća!
  6. Jedi redovito!
  7. Pij dovoljno tekućine!
  8. Održavaj poželjnu tjelesnu masu!
  9. Hrana nije dobra ili loša!
  10. Započni odmah i postupno uvodi promjene!