Praizvedba oratorija Sveta Rožalija

Praizvedba oratorija Sveta Rožalija

U četvrtak, 9. veljače 2023., OŠ Antuna Kanižlića Požega u sklopu svojega školskog projekta Kanižlićevi dani inicirala je i organizirana praizvedbu oratorija Sveta Rožalija, mladog skladatelja Josipa Prajza.

Realizacija ovoga zahtjevnog projekta omogućena je suradnjom i povezivanjem dva ansambala: Gudačkog orkestra Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba i Mješovitog zbora Glazbene škole Požega.

Oratorij, kao tipična glazbena vrsta XVIII. st., poslužila je malom skladatelju koji dolazi s naših prostora, da adaptiranom predlošku teksta Kanižlićeve Svete Rožalije udahne potpuno nov, glazbeni život.

Josip Prajz je bivši učenik Glazbene škole Požega, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radi kao profesor na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu i upravo je on poveznica svoje bivše i sadašnje škole. Kao solisti nastupili su Ana Ticl Bušić i Kristijan Kostić, narator Vladimir Kamenčak, čembalo Josipa Leko i orgulje Lorena Herman.

Praizvedba oratorija Sveta Rožalija izazvala je toliki interes da je Koncertna dvorana Glazbene škole Požega bila ispunjena do posljednjega mjesta. Učenici i nastavnici OŠ Antuna Kanižlića za sve izvođače su pripremili predivne poklone, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu i Glazbena škola Požega ovim su se projektom povezale i nadamo se otvorile vrata budućoj suradnji.