Naši učenici sudjelovali na Međunarodnom natjecanju iz klavira Minerbio

Naši učenici sudjelovali na Međunarodnom natjecanju iz klavira Minerbio

Dana 6. listopada 2021. nastavnice klavira Marija Milinković i Emilija Navratil sa svojim učenicima  Ana Marijom Ralašić (5.o) i Gabrielom Mažuranom (3.S) otputovale su na Međunarodno natjecanje iz klavira Minerbio (Italija). Po dolasku smo prisustvovali koncertu otvorenja na kojemu je nastupila mlada talijanska pijanistica Chiara Cavallari, a nakon toga nas je organizatorica natjecanja Luisa Grillo smjestila u dvorac Castello dei Manzoli pored Minerbia gdje smo boravili zahvaljujući ljubaznošću i toplim gostoprimstvom Michelangela i Danielle Poletti, vlasnika dvorca.

7. i 8. listopada imali smo pripreme i nastup na natjecanju gdje su se naši učenici natjecali u C (Ana Marija) i D (Gabriel) kategoriji te ostvarili zapažen nastup i 2. nagrade u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji. Članovi žirija bili su renomirani klavirski pedagozi: Riccardo Risaliti (predsjednik), Oliver Kern (Njemačka), Donatella Sollina (Italija), Boris Bekhterev (Rusija), Jelica Kuzmin (Hrvatska) i Luisa Grillo (umjetnička direktorica) koji su vrlo pohvalno ocijenili razinu natjecanja, kao i izvedbe naših učenika koji su jedini u ovoj konkurenciji predstavljali Hrvatsku. U svojim natjecateljskim programima izveli su djela Dore Pejačević i Blagoja Berse koji su bili iznimno primijećeni te smo na taj način predstavljali hrvatsku kulturu i njezine kompozitore.  Osim navedenih, izveli su i skladbe J. S. Bacha, J. Haydna, E. Griega. F. Chopina i A. Skrjabina.

Za vrijeme trajanja natjecanja organizatori su u omogućili našim učenicima nastupe na koncertima u gradićima blizu Minerbia te je Gabriel Mažuran Nastupao u petak, 8. listopada 2021. u gradiću Budrio, a Ana Marija u nedjelju, 10. listopada, u gradiću Baricella. Svirajući na koncertima na svoj način smo se odužili organizatorima i sponzorima koji su nam omogućili besplatan smještaj. Natjecanje smo iskoristili i za druženje i razmjenu iskustava s kolegama i kolegicama iz cijele Europe te smo slobodno vrijeme provodili slušajući nastupe ostalih kandidata u svim kategorijama u dobi od 4 do 26 godina.

Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo koje će nam pomoći na našem putu profesionalnog sazrijevanja i napredovanja, a boravak u dvorcu prepunom originalnih djela bolonjske škole iz 13., 14., 15., 16. i 17. stoljeća ostavio je snažan dojam koji je upotpunio cjelokupnu sliku našeg putovanja.

Tekst napisale: Marija Milinković, mag. mus. i Emilija Navratil, mag. mus.