Naš učenik Dominik Budimir već drugu godinu zaredom uspješan na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi

Naš učenik Dominik Budimir već drugu godinu zaredom uspješan na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi

Premda uskoro službeno više neće biti učenik naše škole te se nadamo da će uspješno nastaviti školovanje na visokoškolskoj razini, učenik završnog razreda, smjer glazbenik pjevač, Dominik Budimir, razveselio nas je još jednim uspjehom. Tijekom svoga srednjoškolskog obrazovanja bio je aktivan u raznim projektima i natjecanjima, često ne izravno vezanim za svoj glavni predmet.

Kao veliki zaljubljenik filmskog izražavanja, redovito je snimao filmove za različite natječaje, a ujedno je i sam skladao glazbu za svoje filmove. Premda ove godine nije nagrađen na natjecanju Kreativni i Neovisni posvećenom borbi protiv ovisnosti, postigao je veliki uspjeh filmom potpuno drugačije tematike na međunarodnome festivalu jednominutnih filmova u Požegi.

Uz mentorstvo profesora Damjana Pirovića, Dominik je snimio film „Matura 2021“ u kojemu prikazuje utjecaj pandemije i medija na učenike završnih razreda. Film je to bez ljudi. U filmu se, naime, samo čuju najave vijesti mahom vezanih uz pandemiju i njen utjecaj na mlade, osobito maturante. Tek se na kraju filma, kada se zacrni ekran, čuje odjavna snimka ispita slušanja iz Engleskoga jezika na državnoj maturi.

„Na ovaj sam način htio pokazati kako nismo imuni na sve što se posljednjih više od godinu dana događa oko nas. U specifičnoj smo situaciji jer smo posljednje dvije godine srednjoškolskog obrazovanja proveli u novoj, teškoj i nama nepoznatoj situaciji. Ipak, život ide dalje i moramo i dalje ispunjavati svoje obveze pa tako i položiti maturu ukoliko želimo na studij. Nadao sam se da se neću ureći i odlučio sam zapravo za natječaj „Mediji i moji osjećaji“ snimiti film o utjecaju svega, što se događa oko nas, na naš uspjeh i na naše rezultate. I sam sam ovu godinu poprilično popustio u školi. Teško je bilo nositi se sa svime, jednostavno je situacija oko nas morala uzeti svoj danak. U filmu prikazujem maturanta koji, umjesto tekstova slušanja, u svojoj glavi čuje vijesti kojima smo svakodnevno bombardirani. Jednom kada se čuje odjavna snimka, ispit slušanja je gotov i zna se što slijedi.“

Premda Dominikov film nije nagrađen na natječaju „Mediji i moji osjećaji“ organiziranom u sklopu Dana medijske pismenosti, uspjeh je postigao na 29. hrvatskome festivalu jednominutnih filmova. Radi se o najstarijem međunarodnom festivalu utemeljenom u Hrvatskoj koji podupiru Hrvatski audiovizualni centar, UNICA, Grad Požega i Požeško-slavonska županija.

Na natječaj je pristiglo ukupno 439 filmova iz 42 zemlje svijeta, a u službenu je selekciju ušlo ukupno 60 filmova. Ova je forma jako zahvalna za filmsku publiku jer cijeli službeni program publika može odgledati u sat vremena, iako je autorima iznimno teško ispričati priču ili prenijeti poruku u samo jednoj minuti.

Članovi su stručnoga žirija:

  1. Stanimir Trifonov, redatelj, producent i sveučilišni profesor iz Bugarske
  2. Alen Drljević, nagrađivani autor iz Bosne i Hercegovine
  3. Đelo Hadžiselimović, poznati hrvatski TV urednik
  4. Zvonimir Rumboldt, hrvatski filmski pedagog i autor
  5. Zvonimir Karakatić ispred organizatora, hrvatski autor

U službeni je program ušlo samo 5 filmova iz Hrvatske, od čega su 2 filma autora iz Požeštine, film našeg učenika, Dominika Budimira te film našeg nastavnika gitare, Marija Kovačevića. Ovdje možete vidjeti popis svih filmova koji su ušli u službenu selekciju:

https://www.crominute.hr/official-programme/

Festival je trebao biti održan 25. lipnja 2021., ali odgođen je zbog nevremena koje je toga dana zadesilo naš grad. Održan je „iz drugog pokušaja“ u subotu, 9. srpnja 2021. u 20,00h u Gradskome kazalištu Požega.

„I prošle je godine moj film, za koji mi je mentorica bila profesorica Lidija Džidić Markulić, uvršten u službenu selekciju. Nisam mogao sudjelovati na festivalu prošle godine, pa me je jako razveselilo što se nakon elementarne nepogode onoga dana kada je festival trebao biti održan, festival ove godine ipak održao. Tek vidjevši sve filmove u službenom programu, shvatio sam koliko je teško biti među odabranima. Sada mogu reći da je moj film „odabrao Đelo Hadžiselimović“! Hvala profesoru Damjanu Piroviću koji me je, baš kao i profesorica Džidić Markulić i ravnatelj, podupirao u kreativnome izražavanju kroz medij filma!“

Dominiku želimo puno uspjeha u daljnjem školovanju, a ukoliko požurite, do 15. srpnja 2021. do 24,00 h možete pogledati i njegov film na službenoj stranici festivala https://www.crominute.hr .

Tekst napisala: Martina Budimir