Koncert Marka Blaškovića i Brigite Vilč

Koncert Marka Blaškovića i Brigite Vilč

Održan je drugi koncert u sklopu 8. Međunarodnog natjecanja tamburaša. Ovaj put su nastupali Marko Blašković (bisernica) i Brigita Vilč (klavir). Izvodili su djela S. Stanojevića, F. Poulenca, T. Uhlika, E. Wilda, V. V. Škorvage, L. Gannea i M. Blaškovića.

Marko Blašković (Zagreb, 1997.) Svoje osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru gdje je 2016. godine maturirao tamburu u klasi profesorice Petre Vojvodić Mrvoš. Godine 2021. diplomira u klasi doc. art. Siniše Leopolda i Veljka Valentina Škorvage na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te postaje jedan od prvih magistara muzike na tamburi u povijesti. Tijekom školovanja osvajao je brojne nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao dio Tamburaškog orkestra HRT-a u studenom 2019. godine nastupa na koncertima u Kini u sklopu Tjedna europske glazbe te od tada sudjeluje u radu orkestra kao vanjski suradnik. Godine 2021., u suradnji s kolegama studentima tambure, osniva Zagrebački tamburaški kvartet.

Brigita Vilč (1991.) dolazi iz Županje gdje je stekla redovno i glazbeno osnovnoškolsko obrazovanje. Nakon završene Srednje glazbene škole u Osijeku, studij klavira nastavlja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu profesora Srđana Filipa Čaldarovića, kod kojega je diplomirala 2015. godine. 2014. godine nastupila je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Zagrebačku filharmoniju kao solistica u Koncertu za lijevu ruku Mauricea Ravela, što joj je donijelo Rektorovu nagradu. Maturirala je obou u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2014. godine. Trenutno je vanjska umjetnička suradnica za korepeticiju na instrumentalnom studiju – smjer Tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno predaje klavir u GU Elly Bašić.