Inauguracijski koncert novog klavira uz nastup četiri vrhunska pijanista

Inauguracijski koncert novog klavira uz nastup četiri vrhunska pijanista

Glazbena škola Požega nabavku još jednog vrijednog instrumenta, klavira Steinway & Sons model C obilježila je inauguracijskim koncertom za pamćenje. Četiri vrhunska pijanista: Srđan Čaldarović, Petar Klasan, Ivan Krpan i Konstantin Krasnitski raznolikim odabirom programa pokazali su svu raskoš i zvukovne mogućnosti novog klavira.

Koncertu održanom 21. studenog u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega nazočili su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, ravnatelji ustanova, v.d. ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, predstavnici institucija i udruga s područja Požeško-slavonske županije.

Nama je ovo možda čak i događaj desetljeća, no nije bilo lako opravdati kupnju još jednog klavira, s obzirom na to da smo prije nepune četiri godine već kupili veliki koncertni klavir, jedan od najvrjednijih instrumenata na svijetu. Tada nas je prekrasnim koncertom za inauguraciju tog klavira počastio naš hrvatski, nadaleko poznati pijanist, Aljoša Jurinić. Što smo dobili s tim klavirom? Postali smo jedna od poželjnijih destinacija u regiji za organiziranje koncerata, snimanje CD-a ozbiljne glazbe, naravno i prije toga smo mogli ugostiti kvalitetne umjetnike, međutim, s ovako vrhunskim instrumentima – dobili smo pažnju onih najvećih.

Sve smo češće organizatori raznih natjecanja i ostalih sadržaja na državnoj i međunarodnoj razini. Ono najbitnije je da smo dali vjetar u leđa našem klavirskom odjelu i sada smo došli do toga da su naši klaviristi na ljetnom roku pri upisu u najprestižniji studij u državi, onaj u Zagrebu – od ukupno deset mjesta, naši učenici su zauzeli tri. Kada se to pogledate iz perspektive da u Hrvatskoj postoji 35 srednjih glazbenih i umjetničkih škola, onda pokušajte zamisliti koliko je to veliki rezultat naše Škole. – rekao je ravnatelj Alen Kovačević  u pozdravnom govoru.

Zanimljivo predstavljanje umjetnika uoči koncerta povjereno je Zrinki Turalija Kurtak, urednici Vijesti iz kulture Hrvatske radiotelevizije. Pijanisti su na zanimljiv način predstavili program koji su pripremili, a publika je mogla saznati da je selektor novog klavira bio Srđan Čaldarović, red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koji je publici potanko objasnio koje sve reference posjeduje novi instrument.

Poseban doživljaj i vrhunac koncerta uslijedio je na samom kraju kada smo mogli uživati u zvuku oba naša koncertna klavira i nastupu Konstantina Krasnitskog i Srđana Čaldarevića koji su izveli Bolero Mauricea Ravela za dva klavira.

Novi klavir trenutno se nalazi u Koncertnoj dvorani, a nakon 62. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe – komorni sastavi kojemu je naša Škola domaćin 8. i 9. prosinca ove godine, biti će premješten u Plavu dvoranu za koju je i nabavljen. Njegova ukupna vrijednost iznosi 152.408,00 EUR, a od čega je Požeško-slavonska županija osigurala 55.000,00 EUR, Grad Požega 34.300,00 EUR, dok je ostala sredstva osigurala Škola kroz mjere višegodišnje štednje.