COVID-19

Naslovnica / COVID-19

Upute vezane uz COVID-19

  • PRIJE DOLASKA U ŠKOLU svaki djelatnik i učenik dužan je provjeriti svoju tjelesnu temperaturu. U slučaju da tjelesna temperatura prelazi vrijednost od 37,2 ili u slučaju simptoma bolesti (ne samo dišnih puteva), potrebno je ostati kod kuće.
  • U ŠKOLU SE ULAZI na glavni ulaz(prednji desni ulaz škole), a izlazi se na sporedna vrata (prednji lijevi ulaz škole). Po školi su postavljeni znakovi smjera kretanja za izlaz iz škole. Svi zaposlenici škole ulaze i izlaze na stražnja vrata škole.
  • Dolaženje roditelja naših učenika i drugih stranaka nije dozvoljeno bez prethodne dozvole tajništva (034/273-630) i bez prethodno izmjerene temperature (ne smije prelaziti vrijednost od 37,2)
  • PRILIKOM ULASKA U ŠKOLU potrebno je:
    • staviti masku na pravilan način – da prekrije usta i nos
    • s obje noge zagaziti u dezinfekcijsku barijeru
    • dezinficirati ruke
    • upisati se u evidenciju (ne vrijedi za zaposlenike i učenike)
  • Informacije za roditelje obavljat ćemo isključivo telefonski u vremenu individualnih informativnih razgovora koje će biti naknadno objavljene na stranicama škole.

U ŠKOLI:                                      

  • Potrebno je držati razmak od 2 metra, grupiranje učenika nije dopušteno.
  • Na svakom ulazu u toalet istaknut je maksimalan broj učenika koji smije biti u njemu. U toaletima je istaknut pravilan način pranja ruku.
  • Prilikom korištenja aparata za tople napitke i aparata za hladne napitke i sitne grickalice važno je dezinficirati ruke, kao i nakon svakog doticaja s novcem. Ispred aparata ne smije biti grupiranja učenika.
  • Tijekom odmora preporučuje se ostati u svojoj učionici,  otvoriti sve prozore i prozračiti prostorije, zabranjeno je ulaziti u učionice drugih razreda.
  • Ako se javi sumnja na zaraženost, učenik će biti smješten u sobu za izolaciju (kod glavnog ulaza u školu) do dolaska liječnika ili njegovih roditelja.
  • Učenici SŠ sve predmete skupne nastave će pohađati u jednoj učionici koja će se u nekoliko navrata dezinficirati.
  • Nakon svakog blok sata solfeggia (OŠ) učionica će se prozračivati i dezinficirati.
  • Na nastavi instrumenta, ako se može postići razmak od 2 metra (za pjevače 4 metra), ne mora se nositi maska.
  • Nastava zbora i orkestra će se podijeliti u više grupa kako bi se mogli pridržavati svih mjera prema naputcima HZJZ-a,

Spremačice, uz jasan raspored čišćenja i dezinficiranja, postupaju prema uputama izrađenim od strane HZJZ-a i to:

  • Upute za čišćenje i dezinfekciju u slučaju bez oboljelih od COVID-19
  • Upute za čišćenje i dezinfekciju u slučaju kada je osoba pod sumnjom ili je oboljela od COVID-19

PRIJAVA ŠKOLI:

Ako nastavnik ili učenik završi u samoizolaciji izvodit će se nastava na daljinu na način kako je objašnjeno na: https://glazbena-skola-pozega.hr/nastava-na-daljinu/

Kada učenik završi u samoizolaciji ili izolaciji roditelj je dužan obavijestiti školu o tome putem e-pošte na: glazbena-skola@po.ht.hr ili telefonski na 034/273-630, od ponedjeljka do petka, od 08:00 do 15:00 sati.

Potrebno je navesti:

  • radi li se o samoizolaciji (u slučaju sumnje na zarazu) ili o izolaciji (u slučaju da je pozitivan na COVID-19),
  • datum početka i završetka trajanja samoizolacije ili izolacije,
  • svog obiteljskog liječnika  i njegov tel. broj,
  • razred u školi i
  • smjer.
Ako učeniku nisu ispoštovani gore navedeni uvjeti nastave na daljinu, roditelj učenika ima pravo prigovora na: ravnatelj.gsp@gmail.com
Kada nastavnik završi u samoizolaciji ili izolaciji dužan je obavijestiti ravnatelja telefonski, a  putem e-pošte na ravnatelj.gsp@gmail.com potrebno je poslati izjavu te navesti:
  • radi li se o samoizolaciji (u slučaju sumnje na zarazu) ili o izolaciji (u slučaju da je pozitivan na COVID-19),
  • datum početka i završetka trajanja samoizolacije ili izolacije,
  • svog obiteljskog liječnika i njegov tel. broj i
  • ako je pozitivan na COVID-19 potrebno je navesti nastavlja li s radom na daljinu (ako se osjeća dobro) ili otvara bolovanje.

Prema naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donosimo vam pravila i prijedloge vezane uz prehranu za vrijeme pandemije koronavirusa.

 

HRANA DONESENA OD KUĆE

Hranu pripremljenu u obiteljskom domu u higijenskim uvjetima svako dijete može donijeti u školi i konzumirati u školi, kao što se uobičajeno hrana donosila u školu prije pandemije.

Higijenski uvjeti podrazumijevaju pranje ruku prije pripreme obroka, pranje namirnica tekućom vodom ako se namirnice ne mogu termički obraditi (voće ili povrće) te termička obrada namirnica.

Hranu treba uredno zapakirati da se izbjegne onečišćenje u školskoj torbi.

Prije konzumacije hrane, dijete treba oprati ruke vodom i sapunom.

Djecu je potrebno poticati da ne dijele hranu i pića s drugim osobama.

 

PRIPREMI, SPREMI, DONESI!

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane.

 

TANJUR PRAVILNE PREHRANE

Cjeloviti obrok = složeni ugljikohidrati + bjelančevine + voće i povrće + voda

  1. Složeni ugljikohidrati: integralni kruh, pecivo i tjestenina, heljda, smeđa riža, proso, zobene pahuljice, palenta, kus kus.
  2. Bjelančevine: namirnice životinjskog porijekla (meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke)
  3. Voće i povrće. Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu.
  4. Ne zaboravite vodu! Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije.

 

IDEJE ZA UKUSNE I JEDNOSTAVNE CJELOVITE OBROKE

Sendviči

Kako bi sendvič bio hranjiv i ukusan obrok, bitno je pripaziti na sastojke. Umjesto bijelih varijanti kruha, birajte one tamnije i uvijek dodajte povrće. Uz sendvič spakirajte voće, orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe) i vodu.

Hladne salate s tjesteninom

Osim integralne pšenične tjestenine isprobajte i druge varijante – tjesteninu od pira, riže, leće ili slanutka. Dodajte sir, pršut, piletinu, ribu, mahunarke ili gljive kao izvor bjelančevina te razno povrće.

 Cjeloviti obroci sa žitaricama

Kao baza koriste se riža, heljda, proso, ječam, kvinoja, amarant te proizvodi od žitarica kao što su kus kus i bulgur.

 

10 PRAVILA ZA PRAVILNU PREHRANU ŠKOLARACA:

  1. Započni dan doručkom!
  2. Pokreni se!
  3. Jedi raznoliko i raznobojno!
  4. Jedi umjereno – jedi više preporučenih namirnica!
  5. Jedi dovoljno žitarica, voća i povrća!
  6. Jedi redovito!
  7. Pij dovoljno tekućine!
  8. Održavaj poželjnu tjelesnu masu!
  9. Hrana nije dobra ili loša!
  10. Započni odmah i postupno uvodi promjene!

Dragi roditelji, prosljeđujemo vam pismo upućeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Poštovani roditelji,

Ako Vaše dijete bude izloženo infekciji virusom SARS-CoV-2 tijekom boravka u vrtiću/školi, šaljemo Vam ovu obavijesti i u nastavku uvodnog teksta dostavljamo informacije o načinu širenja virusa i samoizolaciji.

Ako su učenici bili u zajedničkoj prostoriji sa zaraženom osobom (djelatnikom vrtića/škole ili učenikom), učenici trebaju biti u karanteni/samoizolaciju.

Mjera karantene/samoizolacije izriče se samo onoj osobi koja je osobno bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, a ne i ukućanima osoba koje su bile u bliskom kontaktu s bolesnikom. U tom se slučaju osobe koje žive u kućanstvu s osobom u samoizolaciji, ponašaju „uobičajeno“, odnosno one nisu u samoizolaciji i na njih se mjere ne primjenjuju. To znači da braća i sestre mogu slobodno ići u vrtić, školu, a Vi roditelji na posao.

Kao i osoba u samoizolaciji, ostali ukućani također trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene.

Ako osoba (dijete) u samoizolaciji razvije znakove bolesti, javlja se svom izabranom liječniku koji ga šalje na testiranje te u slučaju da bude pozitivna, sve osobe koje žive s tom osobom podliježu samoizolaciji.

U slučaju da roditelji ne mogu dijete koje je u samoizolaciji samo ostaviti kod kuće, imaju pravo na bolovanje za njegu djeteta. Ako Vam je potrebno bolovanje radi ostanka kod kuće, javite se izabranom liječniku koji će vidjeti u digitalnoj platformi za praćenje COVID-19 da je dijete kojega je Vaše dijete bliski kontakt oboljelo. To je, uz ovaj dopis, dovoljna informacija izabranom liječniku da Vam otvori bolovanje. Međutim, ako je potrebno, može nas liječnik nazvati na telefonski broj xxxxxxxx i provjeriti podatke.

Djeca koja su bila na nastavi dana dd/mm/gggg, mogu se vratiti u školu dd/mm/gggg ako ne razviju simptome bolesti. Ako se pojave simptomi bolesti u vrijeme samoizolacije, obavezno kontaktirajte izabranog liječnika. Za sve informacije dodatne možete nas kontaktirati na sanitarni.inzenjer@zjz-pozega.hr ili telefonom na 034/311-553 radnim danom od 11:00 do 15:00 sati.

Put prijenosa infekcije

Virus koji uzrokuje COVID-19 prenosi se sa zaražene osobe na njezine kontakte izlučevinama dišnog sustava. Ulazno mjesto virusa u organizam čovjeka su dišni sustav (udahnu se sitne kapljice koje napuste dišni sustav bolesnika) i sluznica oka, usta ili nosa (sitne kapljice koje sadrže virus slete na sluznice ili se rukama prenesu). Drugim riječima, zarazna osoba može zaraziti druge osobe u svojoj okolini govorom, kašljanjem, kihanjem i pjevanjem te posredno putem ruku ili predmeta koji su kontaminirani kapljicama koje izlaze iz dišnog sustava prilikom govora, kašljanja, kihanja i pjevanja.

Simptomi bolesti

Simptomi bolesti kreću se u rasponu od infekcije bez simptoma do zatajenja pluća i drugih organa, koje može završiti smrću bolesnika. Učestalost pojedinih stupnjeva bolesti u populaciji ovisi o dobi zaraženih osoba, prisutnosti nekih zdravstvenih stanja koja povećavaju rizik za razvoj teških oblika bolesti, o količini virusa kojoj je bolesnik izložen i drugim za sada nepoznatim čimbenicima.

Kod osoba koje razviju simptome bolesti, najčešći su simptomi kašalj, povišena tjelesna temperatura, umor/iznemoglost, glavobolja, grlobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, nedostatak zraka, gubitak osjeta mirisa i/ili okusa.

Vrijeme inkubacije

Vrijeme inkubacije, tj. broj dana potrebnih da počne bolest nakon zaražavanja je najčešće 4-6 dana, ali može biti i kraće ili dulje, u rasponu od 2 do 14 dana.

Trajanje zaraznosti

Osoba koja oboli je zarazna za svoje kontakte 1-2 dana prije početka bolesti i narednih deset dana. Kod teških oblika bolesti, koji zahtijevaju bolničko liječenje, zaraznost može trajati dulje od 10 dana. Osoba koja se zarazi, a ne razvije simptome bolesti je najvjerojatnije zarazna za svoje kontakte desetak dana, ali je ovdje teško procijeniti početak zaraznosti, pa se kao početak zaraznosti uobičajeno računa 1-2 dana prije uzimanja brisa u kojem je nađen virus.

Mjere sprječavanja bolesti

Glavne mjere u sprječavanju prijenosa infekcije proizlaze iz puteva prijenosa. Fizička udaljenost smanjuje mogućnost izravnog slijetanja kapljica dišnog sustava bolesnika na sluznice zdrave osobe. Maska smanjuje izbacivanje kapljica dišnog sustava bolesnika u okolinu kad ju bolesnik nosi, a u zdrave osobe maska smanjuje mogućnost udisanja kapljica iz zraka. Učestalo pranje ruku, ili dezinfekcija ruku kad nije moguće oprati ih, izbjegavanje diranja očiju, usta i nosa smanjuje mogućnost prijenosa virusa na sluznice oka, usta i nosa putem kontaminiranih ruku. Često i temeljito čišćenje površina i predmeta kojima se bolesnik služi smanjuje mogućnost kontaminiranja ruku i unos virusa u sluznicu zdravih osoba.

Bliski kontakt

U svrhu procjene okolnosti koje su dovele do zaražavanja bolesnika i identificiranja osoba koje su bili izloženi infekciji u kontaktu s bolesnikom, bliski kontakt, tj. osoba za koju se smatra da je bila izložena infekciji, definira se na sljedeći način:

Bliski kontakt je osoba koja je u vremenu do 2 dana prije početka bolesti kod bolesnika i tijekom bolesti bolesnika

– imala fizički kontakt (uključujući rukovanje, zagrljaj…) ili se bolesnik iskašljao/kihnuo prema osobi

– bila s bolesnikom licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra (u zatvorenom prostoru pod određenim okolnostima se i udaljenost veća od dva metra može smatrati bliskim kontaktom) dulje od 15 minuta (ako je kontakt licem u lice na vrlo maloj udaljenosti, i manje od 15 minuta trajanja kontakta se može smatrati bliskim kontaktom)

– njegovala bolesnika;

– putovala u istom prijevoznom sredstvu s bolesnikom (udaljenost od bolesnika koja se definira bliskim kontaktom u prijevoznom sredstvu ovisi o trajanju putovanja)

– s bolesnikom dijeli zajedničko kućanstvo.

Ova definicija bliskog kontakta okvir je za postupanje, no svaka situacija može se razlikovati te se definiranje bliskog kontakta u nekim situacijama mora prepustiti individualnoj epidemiološkoj procjeni.  Stoga, ako ste nesigurni u smislu zadovoljavate li kriterije definicije bliskog kontakta, možete nas dodatno kontaktirati kao svog nadležnog epidemiologa.

Izolacija

Radi sprječavanja širenja bolesti na bliske osobe, bolesnici se moraju izolirati u trajanju od deset dana od od pojave prvih simptoma, a kod osoba koje nemaju simptome od dana testiranja. To podrazumijeva smanjiti sve kontakte s drugim ljudima na minimum s ciljem da se spriječi širenje infekcije na druge osobe. Bolesnik mora biti sam u sobi koja se redovito provjetrava, a pri nužnim kontaktima (s onima koji skrbe o njegovu zdravlju, eventualno ukućanima ako je izolacija u kući) obavezno nositi masku. Fizički kontakt svakako treba izbjegavati. Bolesnik mora pojačano voditi higijenu ruku i svoje okoline, tj. učestalo prati/dezinficirati ruke, sve površine i predmete koji dođu u kontakt s izlučevinama dišnog sustava temeljito čistiti/dezinficirati, prilikom kihanja, kašljanja i brisanja nosa koristiti jednokratne maramice i odmah nakon upotrebe ih baciti u smeće i oprati ruke i lice, koristiti vlastiti ručnik i druge higijenske potrepštine, temeljito oprati za sobom WC, kadu, umivaonik, kuhinjski stol, nakon korištenja. Ako je neizbježan boravak u istoj prostoriji s ukućanima, trebaju bolesnik i ukućani koristiti masku i držati fizičku udaljenost od najmanje dva metra, a prostorija treba biti provjetravana.

Bolesnik u izolaciji ne odlazi na posao. Ako zbog izolacije morate otvoriti bolovanje (ne mogu dogovoriti s poslodavcem rad od kuće ili slobodne dane, Vaše zdravstveno stanje ne omogućava nikakav rad), javite se svom izabranom liječniku, koji će u digitalnoj platformi za praćenje COVID-19 vidjeti da ste Vi upisani kao bolesnik, a također će i dobiti nalaz Vašeg testiranja i na temelju tih informacija će Vam otvoriti bolovanje.

Karantena

Karantena/samoizolacija je izolacija zdravih ljudi za koje se zna da su bili izloženi infekciji i postoji povećana vjerojatnost da su se zarazili. Provodi se s ciljem da izložena osoba, ako oboli i postane zarazna za okolinu ima što manji broj kontakata u vrijeme kad još ne zna da je zarazna. Naime, ako razvije simptome bolesti, bit će zarazna za bliske osobe i dan-dva prije nego što je razvila simptome, tj. dok još niti ne zna da će oboljeti. Isto tako zaražene osobe mogu biti zarazne za okolinu, a da nikada ne razviju simptome.

Zbog toga se bliski kontakti oboljelih trebaju na jednak način izolirati od okoline kao i bolesnici. S obzirom da je inkubacija bolesti 14 dana, karantena/samoizolacija kontakata oboljeloga treba trajati 14 dana od zadnjeg kontakt s bolesnikom.