Održan koncert “Večer ruskih skladatelja”

Održan koncert “Večer ruskih skladatelja”

Sinoć je održan tradicionalni koncert “Večer ruskih skladatelja”. Profesori Umjetničke škole Luka Sorkočević iz Dubrovnika, kao i gošća iz Moskve, ponudili su publici sat i pol glazbenog programa odabranih uspješnica iz bogate ruske baštine.

U organizaciji je sudjelovalo Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije i Hrvatsko-rusko društvo “Umjetnost bez granica”.

NATALIA DEMYANOVA – koloraturni sopran

Rođena 1987. godine, glazbom se počela baviti sa 6 godina te vrlo brzo počinje nastupati na brojnim koncertima i natjecanjima. Dobitnica je nagrada na natjecanjima kao što su : Televizijski festival « Srebreni mikrofon » ( grad Samara 1997., 1999. god.), « Žar ptica » ( 2000. god. ), « Ruža vjetrova » ( 2000., 2001., 2002.), televizijsko natjecanje « Zore na Volgi » ( 2003. god. grad Kirov), « Stepenice prema zvijezdama » ( 2003. g. grad Samara ), međunarodno natjecanje « Čuvari baštine » (2004. god.), natjecanje opernih pjevača D. B.Kabalevskog ( 2004. god.), međunarodno natjecanje « Bijela akacija » (2010. god. grad Jokšar – Ola).

Diplomirala je na Astrahanskoj državnoj akademiji u klasi Narodne umjetnice Rusije prof. N. K.Tarasove.

Dobitnica je stipendije gradonačelnika grada Astrahana za odličan uspjeh i aktivnu koncertnu djelatnost. Sa solističkim koncertima nastupa po cijeloj Rusiji, i u inozemstvu.

Njen bogat repertoar uključuje arije iz opera i mjuzikala, a najpoznatije su arije Snjeguročke, Marfe N. Rimski – Korsakova, Kraljica noći W. A. Mozarta, Gilde G. Verdija, Frasquite G. Bizea, Musette G. Puccinija i mnoge druge. Također njeguje izvorni način izvođenja ruskih romansi.

Od 2012. do 2013. god. solistica je Kislovodske filharmonije .

Od 2013. god. usavršavala se  u Opernom centru Galine Višnjevske u Moskvi, te je magistrirala 2015.

Od 2015. god. članica je Moskovskog državnog akademskog komornog zbora Aleksandra Minina.

 

HELENA TOMAŠKOVIĆ – klavir

Rođena je 1979. g. u Dubrovniku. Glazbenu naobrazbu stječe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof. Vesne Miletić Corona. Nakon završenog srednjeg školovanja upisuje glazbenu akademiju u Zagrebu, te 2004. g. diplomira na glazbenoj akademiji u Splitu u klasi prof. Roberta Gubaidullina.

Tijekom školovanja osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima te sudjeluje na seminarima kod eminentnih glazbenih pedadoga ( V. Krpan, Lj. Gašparović, A. Timakin, A. Katz, ….).

Sudjeluje na seminarima za čembalo, orgulje i ranu glazbu, te često nastupa i u crkvama svirajući orgulje.

Također kao solista nastupa sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te održava solističke koncerte u državi i inozemstvu ( Rusija, Austrija….). Nastupa i u glazbenim emisijama Hrvatske Radio Televizije.

Jedna je od suosnivačica ( dopredsjednica ) hrvatsko-ruskog društva „Umjetnost bez granica”.

Trenutno je zaposlena na mjestu korepetitora i profesora klavira u Umjetničkoj školi Luka Sorkočević.

 

PERO ŠKOBELJ – gitara

Rođen je u Dubrovniku 1987. godine. Diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorana Listeša. Radi kao profesor u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a nastupa kao solist i komorni glazbenik. Tijekom školovanja sudjelovao je na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, te je osvojio brojne nagrade. Također je pohađao seminare kod glasovitih gitarista, kao što su: Zoran Dukić, Istvan Römer, Ana Vidović, Denis Azabagić, Aniello Desiderio, Carlo Marchione i Marcin Dylla.

 

IVAN KUŠELJ – trublja

Rođen je u Dubrovniku 1975. godine. Glazbenu naobrazbu stječe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof. Nika Obradovića. Po završetku srednje škole postaje stalni član puhačkog orkestra Hrvatske vojske u Zagrebu. Školovanje nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje i diplomira 2000. g. u klasi prof. Tibora Kerekeša. Povratkom u Zagreb, surađuje s orkestrom HNK, te postaje član ansambla Mariachi Los Caballeros.

2005. g. započinje sa pedagoškim radom u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku.

2007. g. postaje umjetnički ravnatelj festivala „ Glazba i riječ“, te 2017. g. „ Cavtatskih glazbenih večeri“.

Voditelj je Cavtatske glazbe koja slavi stoljetnu tradiciju.

 

Program:

 1. N. Rimski – Korsakov: Arija Snjeguročke iz opere „Snjeguročka“
 2. A. Arenski : Koncertni valcer
 3. N. Rimski – Korsakov: Zvonki pjev ševe …op.43,br.1
 4. A. I. Hačaturjan: Valcer iz baleta & quot; Maskerada”
 5. S. Rahmanjinov: Jorgovan
 6. M. Glinka/A.S.Puškin : Vidi Inezilla
 7. J. Levy : Velika Ruska fantazija
 8. A. Varlamov: Što da živim i tugujem
 9. N. Rimski – Korsakov :Bumbarov let iz opere „Bajka o caru Saltanu“
 10. N. Rimski-Korsakov / A.S.Puškin: Ti i vi
 11. Ruska narodna pjesma / arr. Pero Škobelj: Korobejniki
 12. A. Petrov: I na kraju svega želim reći
 13. L. Pokrass: Sve što je bilo

Kako je bilo – pogledajte u galeriji!