Održana inauguracija novog klavira

Održana inauguracija novog klavira

U četvrtak, 16. siječnja 2020. godine, održana je inauguracija novog Steinway & Sons klavira. U prepunoj Koncertnoj dvorani koncert je održao poznati pijanist Aljoša Jurinić.

Ravnatelj Škole Alen Kovačević pozdravio je goste prigodnim riječima: “Prije dvije godine se rodila ideja za realizacijom ovog projekta te sam ponosan što večeras s vama svjedočim sretnom završetku još jedne naše lijepe priče. Postavljalo se pitanje je li potreban ovako skupi instrument našoj školi? Prije 20-tak godina postavljalo se jednako takvo pitanje mom prethodniku; je li ovako maloj sredini potrebna srednja glazbena škola? Zbog te srednje glazbene škole danas naša ustanova zapošljava 70-ak uglavnom visokoobrazovanih osoba, a našu školu pohađa preko 550 učenika. Kako nam je srednja glazbena škola otvorila mnoga vrata isto tako vjerujem da će i ovaj vrijedni instrument. Sada možemo ugostiti velike pijanističke zvijezde svjetske reputacije, možemo organizirati ozbiljnija natjecanja, veće pijanističke seminare, a s obzirom na to da posjedujemo i prekrasnu dvoranu zavidnih akustičnih performansi vjerujem da ćemo biti na meti svima koji žele snimiti svoj klasični album. Dobili smo i prve ponude i to upravo zbog ovog vrijednog klavira. Naši učenici, naši profesori zaslužuju ovaj instrument. To su dokazali svojim rezultatima što kroz visoki postotak upisanosti naših učenika na muzičke studije, što kroz vrijedne nagrade koje osvajamo na raznim natjecanjima. U prošloj školskoj godini predstavljali smo se 110 puta na raznim natjecanjima i osvojili oko 60 prvih nagrada. Vjerujem stoga da je ovaj klavir veliki ulog naše budućnosti i značajan iskorak naše škole. Cijena ovog klavira doseže vrtoglavih 1.260.000,00 kuna i sami nikada ne bismo uspjeli prikupiti ta sredstva bez pomoći našeg osnivača Županije i našeg Grada Požege koji su financirali tri četvrtine ovog vrijednog projekta.”

Prigodnim riječima goste je pozdravio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević: ”Ponosan sam što ovaj instrument koji će mladi ljudi koristiti, otvara mogućnosti i vrata, ne samo na razini Hrvatske već na razini Europe i svijeta. Prigodno, ove godine ovdje i stoluje Europa, mi smo jednaki i ravnopravni što dokazuje i ovaj projekt. Glazbena škola je na ponos županije i svih stanovnika, jer ovi učenici uz sve ostvarene uspjehe nikada ne staju, idu dalje sa svojim talentom i ostvaruju još veće i svjetski priznate uspjehe, a veliki broj njih se vrati u ovu školu podučavati nove generacije glazbenika. S velikom vizijom se krenulo u poboljšanje škole, na tome moram čestitati ravnatelju koji je bio uporan i znao je što želi, a svaki uspjeh,svaki ostvareni projekt i povećani broj upisa svake godine je dokaz tog rada i te ustrajnosti. Prošle godine smo odlučili urediti koncertnu dvoranu te je županija financirala nabavku stolaca koji su reprezentativni i praktični za svrhe različitih vrsta koncerata i događanja. Kvaliteta je prije svega ključna i sada ovaj koncertni klavir zaokružuje sve to, imamo jedan predivan prostor koji će biti korišten još i nakon našeg vremena.“

U ime Grada Požege prigodnim riječima posjetiteljima se obratio požeški gradonačelnik Darko Puljašić: “Ravnatelj Kovačević uvjerio nas je da Glazbena škola treba ovaj instrument velikom i vatrenom strašću koja mora svakog impresionirati. Brzo smo se dogovorili, no nas dvojica ispunili smo tako zajedno samo jednu obvezu prema našoj djeci, prema našim Požežanima i prema svim vrijednim zaposlenicima ove škole. Bili smo, jesmo i bit ćemo zbog takvih ideja i projekta i dalje središte kulture i kvalitete. U ovom gradu, u ovoj županiji i Slavoniji žive izvrsni ljudi, koji zaslužuju izvrsne stvari, a naša mladost koja boravi i u ovoj školi vrijedi sveg ovog što radimo.”

Aljoša Jurinić obratio se gostima sljedećim riječima: “Za mene je ovo vrlo zanimljiva situacija jer sam krajem prošle godine u Puli inaugurirao isti ovakav instrument, a u Hrvatskoj ih nema više od jednoznamenkastog broja i to u najvećim dvoranama. No iznenađujuće je to ipak, jer koliko je meni poznato, ni jedna glazbena škola u Hrvatskoj nema ovakav klavir.”

Iz medija:

Pozega.hr

034Portal

pszupanija.hr

Pozeska-kronika.hr

Pozeskivodic.com

Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) je svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine u Bruxellesu i finalist Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Leedsu 2018. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju međunarodnih pijanističkih natjecanja u Italiji: Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), Luciano Luciani u Cosenzi te natjecanja u Massarosi (oba 2014.). Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012) i Nagrada Ivo Vuljević (2010); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013) i Tribine Darko Lukić (2015). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2015. i Nagrade Milka Trnina za 2017. godinu. Nastupao je kao solist i uz pratnju orkestra na renomiranim pozornicama kao što su Carnegie Hall (New York), Musikverein (Beč), Salle Cortot (Pariz), Gasteig (Munchen), Tokyo Opera City Concert Hall, Osaka Symphony Hall, La Sala Verdi (Milan), BOZAR (Brussels), Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb) i
Kolarac (Beograd), te na važnim festivalima, uključujući Serate Musicali (Milano), Chopin and His Europe (Varšava), Chopin Festival (Nohant), From Easter to the Ascension (Tbilisi), Kijevske ljetne večeri, Chopin Festival (Mariánské Lázně), International Keyboard Institute Festival (New York), Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, i drugima. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u 2019. predstavio se u Japanu, a krajem 2019. odlazi na novu turneju u Kinu. Na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru završio je pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana (2014-2019). Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana (2007-2012). Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi pok. prof. Noela Floresa (2009-2011), a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi glasovite Eliso Virsaladze (2011-2014). Aljoša Jurinić je 2019. godine odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Program:

B. Bersa: MELANCOLIE op. 76
F. Schubert: TRI KLAVIRSKA KOMADA D. 946
F. Chopin: NOKTURNO u H-duru op. 9, br. 3
F. Chopin: POLONEZA u As-duru op. 53
C. Schumann: TRI ROMANCE op. 21
F. Liszt: MAĐARSKA RAPSODIJA br. 11 u a-molu