Održan koncert klavirskog dua Ivančić / Cikojević

Održan koncert klavirskog dua Ivančić / Cikojević

U srijedu, 5. studenog 2019. godine, u Koncertnoj dvorani glazbene škole Požega održan je koncert klavirskog dua Ivančić / Cikojević. Odličan nastup je bio popraćen izlaganju prof. Cikojevića.

Klavirski duo Ivančić / Cikojević zajedno nastupa od 2017. godine a prvi zajednički projekt im je bila koncertna izvedba plesne suite Borisa Papandopula Horoskop za dva klavira i udaraljke s kojom su pored nastupa u Zagrebu i Osijeku gostovali u Americi i Portugalu. Njihov koncertni repertoar obuhvaća djela za dva klavira od Brahmsa do Poulenca.

 Zrinka Ivančić jedna je od najdarovitijih hrvatskih glazbenika mlađe generacije.  Laureat je brojnih domaćih i internacionalnih natjecanja koja su joj donijela nastupe na prestižnim glazbenim festivalima diljem Europe gdje je ostvarila niz zapaženih solističkih recitala i privukla pažnju kritike i publike.  Nastupala je kao solist uz pratnju svih značajnijih hrvatskih orkestara i ansambala: Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta, ansambla “Cantus”, kvarteta ”4Syrinx”, kvarteta ”Porin” te drugih. Posljednjih nekoliko godina profilirala se kao vrsna komorna glazbenica i surađuje s najboljim domaćim i inozemnim solistima. Glazbenu naobrazbu započinje već s pet godina u Zagrebu gdje maturira i završava srednju glazbenu školu u razredu profesorice Blanke Podreke. Nakon završetka studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Damira Sekošana završava i magisterij u klasi prof. Vladimira Krpana te potom nastavlja usavršavanje u Italiji u klasi prof. Franca Scale. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade “Ferdo Livadić”, nagrade “Darko Lukić”, te prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Moncalieriju i San Bartolomeu. Snimala je za Hrvatski radio, za Croatia records, te u nekoliko navrata sudjelovala u glazbenim programima Hrvatske televizije. Od 2007. radi kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dalibor Cikojević glazbenu je naobrazbu započeo u Splitu gdje je maturirao i završio srednju glazbenu školu u razredu profesorice Jelke Bakašun. Nakon toga odlazi u Beč gdje studira na Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst u razredu Alexandera Jennera kod kojega je i magistrirao. Njegovu daljnjem umjetničkom sazrijevanju pridonijeli su usavršavanje kod Olega Maisenberga te studij Instrumentalne pedagogije kod Carmen Graf Adnet. Redovito nastupa u zemlji i inozemstvu, a pored zapaženih solističkih recitala i nastupa s orkestrima, naročito se istaknuo interpretacijama djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula i Božidara Kunca. O tome svjedoči pet nosača zvuka na kojima su premijerno zabilježena njihova antologijska djela te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ za posebno umjetničko ostvarenje i diskografska nagrada „Porin“ za najbolji album klasične glazbe. Dalibor Cikojević dugi je niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji, između ostalog i na Universität für Musik u Beču, a sada je redovni profesor u trajnom zvanju. Od 2007. do 2013. bio je prodekan za međunarodnu suradnju, a od 2013. do 2019. dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je bilo – pogledajte u galeriji!